Stamming og spotlight-effekten

March 19, 2017

 

 

 

«Jeg tenker at jeg kommer til å stamme, og da stammer jeg»

 

La oss ta et tilbakeblikk på Bloodsteins teori om at stamming er en respons på forventning om stamming. Noen teorier gikk på at stamming kunne oppstå som et resultat av unormal tensjonsregulering og problemer med å formulere ytringer. Sheehan hadde sin hypotese om at stamming var et resultat av en approach-avoidance konflikt. Slik er teorien om at stamming er et resultat av forventing om stamming, en form for «paraply-teori» som kan huse flere ulike hypoteser.

 

Uansett, denne paraply-teorien virker til å kunne stemme overens med noe mange som stammer opplever. Et overdrevent stort fokus på stammingen gir gjerne en «dårlig periode». Ut i fra dette virker det også logisk at et økt fokus på stammingen i behandlingsøyemed også kan gi en periode med økt stamming. Allikevel har forskningen i dag kommet så langt at vi vet at slike teorier antakeligvis ikke stemmer, i alle fall når det kommer til å forklare stammingens årsak. Det kan jo gjerne tenkes at dette derimot kan være en forsterkende faktor og således ganske interessant. La oss ta en nærmere kikk på noe som kalles «spotlight-effekten».

 

Spotlight-effekten

 

Se for deg at du har dristet deg til å kjøpe et par moteriktige gule bukser og røde sko. Nyeste mote fra Paris. Du går ut i byen, men føler deg ille til mote. Du føler at alle ser på deg. Eller, se for deg at du har en «bad hair day». Du føler at alle ser at håret ditt ser forferdelig ut. Eller, sett at du har fått en kvise på kinnet. Eksemplene er mange og lett gjenkjennelige. Vi føler at alle legger merke til vår usikkerhet. Dette er i bunn og grunn et resultat av egosentrisme, ikke på den arrogante måten, men vi er alle senter for vårt eget univers.  

 

Bekymringen for negative reaksjoner fra andre

 

Spotlight-effekten handler i bunn og grunn om at vi frykter at andre legger merke til vår usikkerhet og gir oss en negativ reaksjon. Om man med de gule buksene sine ser en gjeng som smiler og ler på t-banen, tar det ikke lang tid før man tenker at dette handler om nettopp de gule buksene. Når vi kommer hjem legger vi de gule buksene i skapet. Deretter tar vi på oss de konforme blå jeansene og hvite nike-skoene.

 

Stammingen kan du ikke legge igjen hjemme

 

Noen som stammer kan kanskje kjenne igjen spotlight-effekten og koble den til stammingen sin, eller deler av den. Kanskje tror man at andre har lagt merke til stammingen og kanskje har de også det. Når jeg nå kobler spotlight-effekten til stamming er ikke det for å si at stamming handler om usikkerhet, men allikevel kan vi ha et stort fokus på egen stamming og ha liten toleranse for å stamme. Å plutselig stamme når vi bestiller mat kan lede til sterke negative følelser om at vi «røpet oss» eller dummet oss ut. Det kan også lede til at man så sterkt ønsker å unngå å stamme at en skjuler den ved å bytte ord, unngå formuleringer og situasjoner. Stammingen kan man allikevel ikke legge igjen hjemme. Den er alltid med og et stammeøyeblikk kan dukke opp når som helst.

 

Hvordan kan det å være klar over «spotlight-effekten» hjelpe deg?

 

Svaret er absolutt ikke å «tenke minst mulig på stammingen», selv om mange sier at dette kjennetegner en «god periode». I så fall tror jeg at dette må være et resultat av at man forholder seg til den på en slik måte at den ikke er noe skummelt som ligger og lurer. Da vil trusselen alltid være med en.  Men ved å være klar over at det i mange tilfeller er vi selv som legger merke til våre usikkerheter best, og at forskning viser at vi har en tendens til å kraftig overvurdere hvor mange andre som legger merke til den, kan man også øke toleransen for grad og mengde stamming. Dette vil spesielt gjelde de som objektivt og målbart har lite fysisk stamming, men som vurderer den som høyere enn hva den målbart er. Noen kan åpenbart stamme så mye at det absolutt er merkbart for andre og det er en kjensgjerning at negative lytterreaksjoner er noe man kan møte.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalgt innlegg

Stammedagen 22 oktober 2017

Man kan lese mange råd om hvordan man skal forholde seg til personer som stammer. Man skal gi dem tid, ikke fullføre ord og...

Våre råd til deg som lærer - stammedagen 22 oktober.2017

March 11, 2017

1/1
Please reload

Siste innlegg

March 24, 2020

September 13, 2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk etter tags
Please reload

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2020 av Senter for stamming og løpsk tale

Senter for stamming og løpsk tale

post@stammesenter.no

www.stammesenter.no

tlf: +47 900 27 337

  • Facebook Social Icon