Søk
  • Tommy Olsen

Det første teaterstykket om stamming - unspoken


Trudy Stewart har sammen med en tekstskribent og teatergruppe produsert det første teaterstykket om stamming - og det med stor hjelp fra personer som stammer.

Teaterstykket varte i litt over en time og portretterer Alex som stammer. Vi får være med på en reise tilbake til skolealder der vi ser hvordan stammingen har påvirket ham. Teaterstykket portretterer på en livaktig måte de stressfulle følelsene rundt stamming og nærmest traumatiske triggere som bringer tilbake minnene - minnenes forbannelse. Vi får se Alex sin indre dialog med stammingen.

Den fysiske manifestasjonen av stammingen

Stammingen selv er manifestert i en fysisk figur som livnærer seg på Alex sine vonde følelser, samtidig er den empatisk. Skikkelsen forsvinner aldri fra settet, men lusker rundt Alex under hele stykket. Gjennom stykket får vi se hvordan stammingen vokser i styrke opp gjennom Alex sin barndom og hvordan han livnærer seg på Alex sin fornektelse. Hva skjer om Alex begynner å gjøre motstand mot stammingen?

Et fantastisk teaterstykke som har som mål å drive folkeopplysning

Teaterstykket har som mål å drive folkeopplysning. Dette er det mesterlig egnet til. Siden stykket i stor grad har fått input fra personer som stammer makter det å vise kompleksitet og vise de vonde situasjonene på en slik måte at stammingen blir forståelig.

Rørte salen

Salen ble tydelig beveget av stykket og flere tok til tårene. En erfaren logoped sa også at: nå forstår jeg hvor lite jeg egentlig kan om stamming.

Kongens tale

Kongens tale gjorde mye for stammemiljøet. Med ett fikk stammemiljøet en massiv positiv PR. Allikevel er kongens tale en portrettering av en konge, ikke en vanlig mann. Unspoken er derfor det første stykket som tar utgangspunkt i den vanlige personen som stammer og den teatralske formidlingen blir mye sterkere enn hva film makter å klare.

Forestillingen skal profesjonelt filmes og vil bli tilgjengelig for logopeder i deres arbeid.

Kanskje vi kan få den til Norge?

Vil du vite mer?

https://www.stammering.org/speaking-out/article/unspoken-videos-links-and-images

https://www.stammering.org/speaking-out/article/unspoken-play-review


1 visning0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kan stammebehandling bli for enkelt?

I podcasten STUTTERTALK ble det diskutert om stammebehandling kan bli for enkelt og konkret. I en youtube-video der temaet var overføring av taleteknikker til hverdagslige situasjoner, fortalte to log

© 2020 av Senter for stamming og løpsk tale

Senter for stamming og løpsk tale

post@stammesenter.no

www.stammesenter.no

tlf: +47 900 27 337

  • Facebook Social Icon